2023-03-22 Product News

Kaip efektyviai atlikti šaltąjį apyniavimą?

Pastaruoju metu šaltasis apyniavimas tapo dažnai aptarinėjama alaus gamintojų tema. JAV alaus daryklų sėkmė naudojant šį metodą neliko nepastebėta ir kitose pasaulio šalyse. Vienas iš šių daryklų pelningumo raktų - maksimalus apyniavimo proceso efektyvumas.

 

Šaltasis apyniavimas

Šaltasis apyniavimas - tai apynių pridėjimas į fermentacijos ir (arba) brandinimo indus prieš pirminę fermentaciją arba po jos, siekiant suteikti alui apynių aromatą ir skonį, kurių negalima išgauti apyniuojant alų alaus darykloje. Pastaraisiais metais ši praktika tapo labiau paplitusi, nes rinkoje išpopuliarėjo šviesusiojo elio ir indiškojo elio (IPA) stiliai. Yra nemažai iššūkių, susijusių su šaltojo apyniavimo proceso automatizavimu ir šiuo būdu gaminamo alaus kiekio didinimu. Tarp jų - veiksmingas apynių įterpimas be pernelyg didelio deguonies kiekio, veiksminga aromatinių junginių ekstrakcija į alų, apynių pašalinimas su mažiausiais produkto nuostoliais ir veiksminga sistemos CIP (angl. clean-in-place) procedūra.

Daugumos rinkoje esamų šaltojo apynių apdorojimo sistemų pajėgumai yra riboti, jas sunku valyti automatizuotu CIP procesu ir sudėtinga integruoti į automatizuotas modernias alaus daryklas.

Kaip pagreitinti šaltojo apyniavimo procesą?

„Alfa Laval Alhop“ naudojama siekiant pagreitinti ir supaprastinti šaltojo apyniavimo procesą, kuris tampa vis populiaresnis dėl didėjančio susidomėjimo šaltai apyniuotu alumi. Dėl didelio efektyvumo (iš apynių granulių ištraukia daugiau medžiagų) „Alhop“ sumažina apynių suvartojimą ir šiame alaus gamybos proceso etape nebereikia naudoti daugiau granulių. Tai suteikia daugiau galimybių pasiūlyti vartotojams stipresnio ir švaresnio apynių aromato alų.

Kaip veikia „Alhop“? - 4 šaltojo apyniavimo etapai

Gamybos proceso metu alus dinamiškai apyniuojamas, kai teka per „Alhop“ kilpą. Tikrąjį šaltojo apyniavimo procesą sudaro keturi etapai.

  1. Apynių granulių įvedimas.
  2. Skirstymas - apynių granulės paskirstomos aluje ir homogenizuojamos naudojant recirkuliacinę kilpą.
  3. Aromatų ir skonių ekstrakcija - į „Alhop“ sistemą nuolat tiekiamas bazinis alus, o apynių alus nuolat teka per recirkuliacinę kilpą su tinkamu sietu.
  4. Apynių dalelių atskyrimas.

Pasibaigus ekstrakcijos procesui, sistemoje likusį apynių alų galima išgauti koncentruojant ir diafiltracijos būdu. Norint išgauti alfa rūgštis, apynių suspensija plaunama deguonies prisotintu vandeniu, kol tampa pumpuojama apynių suspensija deguonies prisotintame vandenyje.

Kokia apynių dalelių maišymo aluje nauda?

Daugelį sudėtingų problemų, susijusių su šaltuoju apyniavimu, galima išspręsti į alų įmaišant apynių daleles.

„Iso-Mix External Drive“ (IMXD) - tai naujo tipo turbininis maišytuvas, tinkantis tokiems taikymams, kaip šaltasis apyniavimas, kai cirkuliuojančiame skystyje yra didelė dalelių koncentracija.

Pagrindiniai IMXD sistemos privalumai:

  • Sistema gali būti naudojama dideliam alaus kiekiui (> 1000 hl) šaltai pilstyti. Jokia kita šiuo metu rinkoje esanti šaltojo apynio technologija negali apdoroti tokio didelio alaus kiekio.
  • Sistema greitai išsklaido apynius visame alaus tūryje, todėl aromatai ir skoniai išgaunami daug greičiau. Apynių buvimo talpyklose laiką galima sutrumpinti nuo kelių dienų iki kelių valandų.
  • Sistema homogenizuoja apynių dalelių pasiskirstymą aluje viso proceso metu, todėl jas galima pašalinti centrifuguojant be rizikos užkimšti centrifugą. Ši operacija užtikrina mažesnius produkto nuostolius.
  • Sistema tinka daugumai apynių pridėjimo į alų metodų.

Straipsnio autorius: Maciej Głogowski, „Alfa Laval“ vyresnysis pardavimų vadybininkas.

 

Kontaktai:

Maciej Głogowski, „Alfa Laval“ vyresnysis pardavimų vadybininkas.

maciek.glogowski@alfalaval.com

+48 695 559 502

 

Norite sužinoti daugiau? Žiūrėkite mūsų internetinį seminarą apie šaltosios cirkuliacijos naudojimą.: Kaip efektyviai atlikti sausąjį apyniavimą?  - „ Alfa Laval“ - internetinis seminaras

Alhop

Susijęs turinys: